De Conferentie van voorzitters van de Kamer - dat zijn de fractievoorzitters van de verschillende partijen - heeft beslist om de vergoeding voor Kamerleden bij vrijwillig vertrek af te schaffen. Dat heeft Kamervoorzitter André Flahaut laten weten. De andere parlementen moeten daar zelf over beslissen. In de Senaat staat de kwestie morgen op de agenda.

De nieuwe regeling zou al vanaf vandaag ingaan. Kamervoorzitter Flahaut (PS) had eerder al laten weten dat hij de afschaffing van de vergoeding bij vrijwillig vertrek nog voor het einde van het jaar gerealiseerd wou zien. Mogelijk heeft de commotie over de vergoeding van ex-Kamerlid Stefaan De Clerck (CD&V) dat proces wat versneld.

De Clerck kreeg de voorbije week heel wat kritiek over zich heen omdat hij zijn vertrekpremie opeiste, hoewel hij meteen een nieuwe baan heeft als voorzitter van de raad van bestuur van Belgacom. Nu zal hij toch geen recht meer hebben op de premie, want de afschaffing van de premie bij vrijwillig vertrek geldt vanaf vandaag en De Clerck had tot nu toe nog geen aanvraag ingediend. Hij misloopt zo 270.000 euro bruto, dat hij overigens wilde schenken aan goede doelen.

De afschaffing geldt alleen in de Kamer. De Senaat moet apart over een gelijkaardige regeling beslissen. Voormalig Senaatsvoorzitter Danny Pieters (N-VA), die vandaag besliste om zijn vertrekpremie niet op te nemen "na commotie in de media", valt dus niet onder de regeling van de Kamer. Ook de deelstaatparlementen moeten zelf een regeling uitwerken.

Morgenmiddag komt Senaatsvoorzitster Sabine de Bethune (CD&V) samen met de fractieleiders over de kwestie. Haar partijgenoot Dirk Claes verwacht de onmiddellijke afschaffing van de vertrekpremie bij vrijwillig vertrek van senatoren, net als in de Kamer dus vandaag. Ook Bert Anciaux (SP.A) hoopt dat daarover een akkoord zal worden bereikt.

Bron : Belga